24 Eylül 2010 Cuma

Proje Yönetiminin Değeri

Dün (23 Eylül 2010) tarihinde PMI-TR'nin düzenlediği Proje Yönetiminin Değeri konulu CxO zirvesine katıldım. Çeşitli şirketlerden üst düzey yöneticilerin konuşmacı olarak katıldığı bu zirvede, temel konu Proje Yönetimine verilen değer ve bu sayede şirketlerin edinmiş olduğu kazanımlar idi.

Konuşmacıların yapmış olduğu sunumlarda görünen o ki Proje Yönetimi olgusu Türkiye'de son 3-4 senede oldukça büyük bir ivme kazanarak ilerlemekte.

Etkinlik sonrasında aklıma takılan tek soru şu oldu. Bir projenin başarılı bitmiş olmasında Proje Yönetimi'nin etkisini nasıl ortaya çıkarabiliriz? O proje, proje yöneticisinin üstün başarısı ve yeteneği sayesinde mi başarılı oldu, yoksa proje takımındaki bir veya birkaç üyenin çabaları sonucu mu?

Elbetteki projenin başarılı olması tüm takımın başarısıdır, ve ekipteki tek bir kişiye ait olamaz. Ancak öyle projeler vardır ki, proje yöneticisinin hiç bir etkisi olmadan, proje ekibindeki bir veya daha fazla üyenin kendi kişisel çabaları, işlerine karşı olan sorumluluk bilinçleri sayesinde başarılı olur. Öte yandan kimi projede de takım üyeleri projenin başarılı olacağına inanmasa da, proje yöneticisinin kişisel yetenekleri, özverisi, çabası ile başarılı sonuçlanır.

Kısacası, proje yönetiminin değerini ortaya çıkaran performans kriterleri nelerdir? Projenin bütçesine, zaman planına, kapsamına uygun bir şekilde tamamlanması mı bir başarıdır, yoksa sadece tamamlanmış olması bile bir başarı mıdır? Proje yönetiminin katacağı değere inanmayan bir takım üst yöneticilere, bunun değerini nasıl ispatlarız? İşin başarılı sonuçlanmasının ardında başarılı bir proje yönetiminin olduğunu nasıl kanıtlarız?

Şu sıralar bu soruya yanıt arıyorum...

1 yorum:

  1. Sanırım önce, "başarılı proje" tanımını iyi yapmak lazım...

    YanıtlaSil